Aktualności
W poniedziałek, 13.05.2024, uczestniczy stażu zawodowego we włoskiej Cattolice, w ramach realizacji programu kulturowego, zwiedzili Wenecję. Główną atrakcją był półtorejgodzinny rejs vaporetto między wyspami miasta na wodzie. Niezapomnianych wrażeń dostarczyło zwiedzanie zabytkowej części miasta. Uczniowie zobaczyli m.in. Pałac Dożów, most Rialto, urokliwe uliczki i kanały, po których jedna za drugą przemykają charakterystyczne barki. Wycieczkę zakończyła wspaniała uczta, złożona z tradycyjnej pizzy. Serdeczne pozdrowienia dla całej społeczności szkolnej
24.04.2024r. uczniowie pod kierunkiem pani Marzeny Lewek wzięli udział w ogólnopolskim konkursie matematycznym Sapare Aude. Spośród prawie tysiąca rywalizujących osób do finału przyszły nasze dwie uczennice Zofia Szurek oraz Lena Szura. Trzymamy kciuki za dziewczęta w dalszym etapie, ale też już teraz gratulujemy tak wspaniałego osiągnięcia.
2023-1-PL01-KA121-VET000125960
Niedziela minęła uczestnikom praktyk zawodowych we Włoszech na realizacji programu kulturowego. Zwiedzili Republikę San Marino. Obie grupy zawodowe ciągle wyszukują perełki architektoniczne, botaniczne i kulinarne słonecznej Italii. Popołudniu plażowanie. Mimo niedzieli, wieczorem grupa uzupełniała dokumentację projektową. Serdeczne pozdrowienia dla całej społeczności szkolnej.
2023-1-PL01-KA121-VET000125960
Sobota minęła naszej grupie na realizacji programu kulturowego. Rano odwiedzili Loreto, Sanktuarium Świętej Rodziny. W bazylice w Loreto znajdują się relikwie domu, w którym mieszkali Maryja, Józef i Chrystus. Następnie udali się na cmentarz żołnierzy polskich walczących pod Anconą w armii gen. Andersa. Pochowanych jest tam 1099 żołnierzy. Cześć ich pamięci. Popołudniu plażowanie i odpoczynek.
2023-1-PL01-KA121-VET000125960
W piątek, 10 maja, uczniowie naszej szkoły odbywający staż zawodowy we Włoszech realizowali następujące punkty programu praktyk. Uczniowie technikum żywienia, podzieleni na trzy zespoły pracujące w trzech hotelach, przygotowywali posiłki dla licznych gości hotelowych, sprawdzali i dobierali warunki przechowywania żywności, odczytywali parametry aparatury kontrolno-pomiarowej i porównywali z normami HACCP oraz obsługiwali maszyny do wykańczania, dystrybucji i przechowywania potraw. Uczniowie technikum architektury krajobrazu poznawali zasady tworzenia kompozycji roślinnych, analizowali wnętrza architektoniczne, oceniali wpływ warunków, siedliska i klimatu śródziemnomorskiego na dobór roślin. Popołudniu wszyscy wzięli udział w wycieczce-niespodziance do ogrodów średniowiecznego zamku Gradala. Po kolacji, jak co dzień, dokonano ewaluacji i zaplanowano następny dzień. No i spać, spać, spać
Strona 20 z 71