Aktualności
Projekt nr: 2023-1-PL01-KA121-VET000125960
Czwartek, 9.05.2024, minął grupie przebywającej na praktykach zawodowych we Włoszech równie pracowicie jak poprzednie dni. Uczniowie z technikum architektury krajobrazu rozpoznawali gatunki flory śródziemnomorskiej oraz rośliny na rabatach, klombach i w donicach w otoczeniu kurortu. Omówili również możliwości wykorzystania programów i usług oferowanych przez instytucje działające na rzecz wsi i rolnictwa w kontekście pracy architekta krajobrazu. Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych, jak co dzień, ćwiczyli wydawanie posiłków, a poza tym omawiali metody promowania usług gastronomicznych na przykładzie hoteli Aragosta, Caracas i Ducale i uczyli się komputerowej kalkulacji kosztów usług gastronomicznych.
W drugiej części dnia cała grupa udała się na zwiedzanie historycznego centrum Bolonii.
Po pysznej kolacji, jak co dzień, miały miejsce podsumowanie i ewaluacja dnia i przedstawienie planów na kolejny dzień praktyk.
Projekt nr: 2023-1-PL01-KA121-VET000125960
Mija właśnie trzeci dzień grupy z naszej szkoły na praktykach zawodowych we włoskiej Cattolice. Grupa żywieniowa pracowała dzisiaj na cztery zmiany w trzech hotelach: Aragosta, Caracas i Ducale. Uczniowie ćwiczyli wydawanie posiłków, obliczanie rentowności sprzedaży usług gastronomicznych i sporządzanie rozliczeń finansowych. Architekci krajobrazu natomiast zgłębiali podczas zajęć terenowych w miasteczku Urbino style architektocznie, a w szczególności włoski renesans w architekturze: konstrukcje schodów, pochylni, murków, ogrodzeń, systemy zasilające, filtrujące i przelewowe oczek wodnych. Poruszono też temat małej architektury na placach zabaw. Po zajęciach praktycznych grupa udała się do oceanarium, Acquario di Cattolica. Dzień zakończył się ewaluacją i omówieniem programu na jutro.
Drugi dzień praktyk zawodowych w ramach projektu 2023-1-PL01-KA121-VET000125960 we włoskiej Cattolice upłynął uczestnikom z naszej szkoły pracowicie. Architekci krajobrazu od rana brali udział w zajęciach z rysynku, które miały na celu doskonalenie takich umiejętności jak wymiarowanie, rzutowanie, przekrojowanie, rysowanie linii rysunkowych, kreskowanie figur geometrycznych i konstrukcji. Uczniowie z technikum żywienia przygotowywali i dekorowali desery, dobierali zastawę stołową, ćwiczyli obsługę kelnerską i rozliczenia sprzedaży. Zajęcia praktyczne odbywały się w trybie zmianowym od 9.00 do 21.00, a dzień zakończył się ewaluacją pracy. W międzyczasie uczestnicy zaliczyli krótki spacer po mieście.
Miło nam poinformować że uczniowie ZSCKR Bystra Agnieszka Klapacz i Błażej Pytel uczący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych zakwalifikowali się do finału III Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego ,,SLOW FOOD 2024". Uczniow do konkursu przygotowała p.Iwona Brach.
Strona 21 z 71