Konferencja "Dobry chleb na każdym stole"
W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bystrej w dniu 9 marca odbyła się konferencja "Dobry chleb na każdym stole". Była ona zakończeniem "Tygodnia chleba na zakwasie". Prowadzenie kampanii na rzecz dobrego chleba ma na celu:
- zwrócenie uwagi na jakość chleba na rynku,
- podniesienie świadomości konsumenckiej na temat zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie.
W ramach obchodów,, Tygodnia” młodzież przygotowywała zakwas i wypiekała chleb. Ogłoszono konkursy: "Najciekawsze stoisko klasowe z chlebem na zakwasie", "Najciekawsze prezentacje o chlebie".
Na konferencji przedstawiono przygotowane przez młodzież prezentacje na następujące tematy:
- Dlaczego powinniśmy jeść chleb?- Ewelina Czerwień
- Co zawiera kromka chleba?- Wioletta Durzyńska
- Jak zrobić zakwas i upiec chleb?- Monika Kusiak
- Świadomy wybór konsumenta- chemia chlebowa.- Wioleta Ryczek
- Chleb na stołach europejskich.- Anna Wal
W konkursie na "Najciekawsze stoisko z chlebem na zakwasie”
- I miejsce zajęła klasa IV TA i TOUG – Ewelina Czerwień, Wioleta Ryczek,
- II miejsce klasa II TA- Miriam Oduncu, Anna Haluch,
- III miejsce klasa III TA- Bartłomiej Urbaś, Anna Wal,
- wyróżnienie otrzymała klasa I- Grzegorz Zieliński, Marta Zagórska.
Za najciekawszą uznano prezentacje Wioletty Durzyńskiej, Moniki Kusiak, Anny Wal.
Nagrody zostały ufundowane przez Agencję Rynku Rolnego, a były to: rolki, plecaki, piłki firmy Adidas, książki.
Konferencja została zakończona wspólną degustacją chleba, który można było posmarować masłem, serem, smalcem, dżemem i miodem.
Kampania na rzecz dobrego chleba zbiegła się z oddaniem do użytku nowej pracowni technologii żywienia wyposażonej w nowoczesny sprzęt. Pracownia umożliwia szkole dalsze kształcenie na kierunku Technik żywienia i usług gastronomicznych.