WCAG

W miniony piątek tj. 19 IV 2024 grupa uczniów w  niezawodnym składzie Kamila, Karolina, Kinga, Wiktoria, Julian i Dominik, pod opieką p. Marty Piecuch, wykonali wiosenne prace porządkowe na cmentarzu nr 88 w Gorlicach. 
Cmentarz został skoszony, a trawa uprzątnięta. Panowie podjęli się zadania karczowania zarośli wokół cmentarza. Dziewczyny posiały stokrotki na mogiłach. Na koniec zostały dokonane pomiary cmentarza, gdyż potrzebne jest to do wydania naszej broszury informacyjnej.
 
2024-04-25 Prace porządkowe na Cmentarzu nr 88
2024-04-25 Prace porządkowe na Cmentarzu nr 88
2024-04-25 Prace porządkowe na Cmentarzu nr 88
2024-04-25 Prace porządkowe na Cmentarzu nr 88
2024-04-25 Prace porządkowe na Cmentarzu nr 88
2024-04-25 Prace porządkowe na Cmentarzu nr 88
2024-04-25 Prace porządkowe na Cmentarzu nr 88

THE FIRST FOOD AND LANSCAPING SEMINAR IN ZSCKR IN BYSTRA
PIERWSZE KONWERSATORIUM WIEDZY NA TEMAT ŻYWIENIA ORAZ ARCHITEKTURY KRAJOBRAZU W ZSCKR W BYSTREJ.
W ramach doskonalenia posługiwania się językiem angielskim, zwłaszcza w aspekcie zawodowym, 24 kwietnia w ZSCKR w Bystrej odbyło się pierwsze anglojęzyczne konwersatorium poświęcone żywieniu, architekturze krajobrazu oraz obsłudze klienta. Celem seminarium było utrwalenie oraz aktywne zastosowanie wiedzy i umiejętności zdobywanych na lekcjach języka angielskiego zawodowego.
Konwersatorium było złożone z części wykładowej oraz ćwiczeniowej. W pierwszej części uczniowie wysłuchali czterech prezentacji przedstawionych przez studentów WSB-NLU w Nowym Sączu. Pochodzący z Brazylii, Kazachstanu, Stanów Zjednoczonych przybliżyli w języku angielskim tematykę uprawy roślin, hodowli zwierząt, typowych potraw oraz ogrodnictwa w ich krajach. Kulisy w pracy związanej z obsługą klienta w gastronomii, a precyzyjnie – w sieci KFC, zostały odsłonięte przez naszego rodaka, również studenta WSB-NLU.
Po części wykładowej miała miejsce praca w grupach – studenci konwersowali z uczniami nie tylko na tematy poruszone w prezentacjach, ale również o szerzej rozumianej kulturze, systemie szkolnictwa oraz aspektach społecznych w Stanach Zjednoczonych, Brazylii oraz w Kazachstanie.
Kolejnym punktem programu był wzbudzający zachwyt poczęstunek przygotowany przez panie Magdalenę Tumidajewicz oraz Iwonę Brach, a przez gości określony ‘heavenly bigos’. Przy okazji tej uczty dla podniebienia, Kierownik Szkolenia Praktycznego, Mirosław Sroka, zapoznał prelegentów z charakterem oraz elementami historii ZSCKR w Bystrej. Słuchacze zachwycili się nie tylko swadą wypowiedzi i pogodą ducha, ale też jego pasją do pracy i sercem dla Szkoły.
Dalszym etapem wizyty było pokazanie studentom Szkoły przez jej Gospodarza, samego Dyrektora, Wiesława Jabłońskiego. Niekłamany zachwyt wzbudziły pracownie dedykowane poszczególnym przedmiotom zawodowym, zwłaszcza barmańska oraz weterynaryjna, w której każdy obejrzał fascynujące wyposażenie oraz, zgodnie z ludową mądrością „pogłaskał świnkę na szczęście” (sic!).
Last but not least – Ostatnim, ale pozostawiającym głębokie wrażenie, punktem konwersatorium było zaprezentowanie przez nauczyciela historii, panią Martę Piecuch, poruszającej historii naszej Małej Ojczyzny, terenu akcji „Wisła”. Goście mieli też możliwość obejrzeć wystawę związaną tak z jeździectwem jak i historią, użyczoną przez p. Włodzimierza Kario z ośrodka „Stara Cegielnia” w Gładyszowie. Dzięki gościnności i życzliwości Dyrektora Szkoły, Kierownika Szkolenia Praktycznego, poświęceniu czasu i energii nauczycieli żywienia oraz historii , 24/04 w Bystrej był, wbrew aurze, słonecznym i ciepłym dniem, a wymienione kontakty uczniowsko – studenckie niosą nadzieję na rozwinięcie sprawności aktywnego użytkowania języka angielskiego o nachyleniu branżowym.
Anna Zdanowicz-Palka

2024-04-24 The First Food and Lanscaping Seminar in ZSCKR in Bystra
2024-04-24 The First Food and Lanscaping Seminar in ZSCKR in Bystra
2024-04-24 The First Food and Lanscaping Seminar in ZSCKR in Bystra
2024-04-24 The First Food and Lanscaping Seminar in ZSCKR in Bystra
2024-04-24 The First Food and Lanscaping Seminar in ZSCKR in Bystra
2024-04-24 The First Food and Lanscaping Seminar in ZSCKR in Bystra
2024-04-24 The First Food and Lanscaping Seminar in ZSCKR in Bystra
2024-04-24 The First Food and Lanscaping Seminar in ZSCKR in Bystra
2024-04-24 The First Food and Lanscaping Seminar in ZSCKR in Bystra
2024-04-24 The First Food and Lanscaping Seminar in ZSCKR in Bystra
2024-04-24 The First Food and Lanscaping Seminar in ZSCKR in Bystra
2024-04-24 The First Food and Lanscaping Seminar in ZSCKR in Bystra
2024-04-24 The First Food and Lanscaping Seminar in ZSCKR in Bystra
2024-04-24 The First Food and Lanscaping Seminar in ZSCKR in Bystra
2024-04-24 The First Food and Lanscaping Seminar in ZSCKR in Bystra

17 kwietnia 2024r klasa I technikum żywienia i usług gastronomicznych zwiedziła multimedialną wystawę prac Vincenta van Gogha. Dzięki najnowszej technologii mogliśmy przenieść się w wirtualny świat malarskich arcydzieł. Oprócz tego zwiedziliśmy Centrum Jana Pawła II Nie lękajcie się. Ogromne wrażenie zrobiły mozaikowe wnętrza świątyni, muzeum papieskie Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Łagiewnikach.

2024-04-23 Wystawa Wincenta van Gogha
2024-04-23 Wystawa Wincenta van Gogha
2024-04-23 Wystawa Wincenta van Gogha
2024-04-23 Wystawa Wincenta van Gogha
2024-04-23 Wystawa Wincenta van Gogha
2024-04-23 Wystawa Wincenta van Gogha
2024-04-23 Wystawa Wincenta van Gogha
2024-04-23 Wystawa Wincenta van Gogha
2024-04-23 Wystawa Wincenta van Gogha
2024-04-23 Wystawa Wincenta van Gogha
2024-04-23 Wystawa Wincenta van Gogha
2024-04-23 Wystawa Wincenta van Gogha
2024-04-23 Wystawa Wincenta van Gogha
2024-04-23 Wystawa Wincenta van Gogha
2024-04-23 Wystawa Wincenta van Gogha
2024-04-23 Wystawa Wincenta van Gogha
2024-04-23 Wystawa Wincenta van Gogha
2024-04-23 Wystawa Wincenta van Gogha
2024-04-23 Wystawa Wincenta van Gogha
2024-04-23 Wystawa Wincenta van Gogha
2024-04-23 Wystawa Wincenta van Gogha

19 kwietnia 2024r. gościliśmy na deskach scenicznych szkolny teatr profilaktyczny Zespołu Szkół Ogólnokształcących w Bobowej ze spektaklem pt. "Maly książę"" . Młodzi artyści pod kierunkiem p. Bernadety Libront w perfekcyjny sposób nie tylko odegrali przygody małego księcia, ale przede wszystkim przekazali uniwersalne wartości: miłość, przyjaźń, solidarność międzyludzka. Nieśmiertelne przesłanie poparte współczesnymi aranżacjami muzycznymi. tym bardziej trafił do młodzieży. Dobrze widzi się tylko sercem i przez serce trafia się w serce drugiego człowieka. Prawda za którą tęsknią także młodzi ludzie, często zagubieni w realnym i wirtualny świecie. Gromkie brawa świadczyły o tym, że przekaz trafił na podatny grunt. Dziękujemy.

2024-04-23 Teatr
2024-04-23 Teatr
2024-04-23 Teatr
2024-04-23 Teatr
2024-04-23 Teatr
2024-04-23 Teatr
11 04.2024, w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bystrej odbył się Dzień Otwarty. Uczniowie i nauczyciele przygotowali na tę okazję wiele atrakcji i stanowisk prezentujących przedmioty ogólne i zawodowe nauczane w naszej szkole; m.in. warsztaty sadzenia roślin jednorocznych i doniczkowych, malowania kamieni, wystawę landartu (technikum architektury krajobrazu), stanowisko gastronomiczno-kulturowe nawiązujące do praktyk zagranicznych, w których biorą udział nasi uczniowie w ramach programu Erasmus+, prezentację kursu kelnerskiego i barmańskiego (pokaz przygotowywania drinków bezalkoholowych) czy serwisu synchronicznego (technikum gastronomiczne). Zainteresowani mogli też zobaczyć, jak wyglądają zajęcia praktyczne w gastronomii oraz egzamin zawodowy. Uczniowie zainteresowani profilem technika weterynarii mogli zobaczyć nowo powstałą pracownię specjalistyczną i jej wyposażenie oraz wziąć udział w prelekcji przeprowadzonej przez lekarzy weterynarii współpracujących z naszą szkołą. Ponadto nasi goście mogli również uczestniczyć w warsztatach i prelekcjach z przedmiotów ogólnych: quizie ze znajomości lektur szkolnych, żywej lekcji historii ze strojami z minionych epok, quizach z języków obcych czy matematyki. Dzień Otwarty uświetnił również krótki koncert szkolnego zespołu ludowego "Chabry i Maki", który wystąpił w nowo zakupionych strojach krakowskich. Uczniowie i nauczyciele szkół podstawowych, którzy wczoraj odwiedzili naszą szkołę, mogli zapoznać się z produktami wykorzystywanymi w kuchni greckiej, posilić się kiełbaską z ogniska, pyszną kawą i gorącą czekoladą.
 
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte
2024-04-11-dni otwarte

Back to top