BURACZANE GRYCZOTTO
Składniki:
- 1 cebula
- 1 spora marchewka
- 2 buraki średniej wielkości
- 1 jabłko
- 100 g kaszy gryczanej
- 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
- słodka papryka w proszku, sól, pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki
- opcjonalnie garść posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka masła klarowanego/oliwy z oliwek
- 500 ml wywaru warzywnego
Przygotowanie:
- Cebulę posiekać, buraka i marchewkę obrać. Buraka pokroić w drobną kosteczkę (gotowanego wcześniej w grubsze kawałki), marchewkę w cienkie półplasterki, jabłko w kostkę.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć cebulę. burakiem: wrzucić buraka na patelnię, podlać odrobiną wody i dusić przez ok. 10, dodać marchewkę i dusić kolejne 5 minut. Jeśli masz gotowanego buraka to na patelnię wrzuć najpierw marchewkę, podduś 2-3 minuty i dodaj na chwilę buraka. Wsyp kaszę gryczaną, podsmaż chwilę, dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i papryką w proszku. Dolej 1/3 wywaru i gotuj na małym ogniu aż kasza wchłonie płyn. Powtórz tą czynność aż kasza i warzywa będą miękkie (ok. 15 minut). Na ok. 5 minut przed końcem gotowania dodaj jabłko.
Gryczotto może stanowić dodatek do mięs lub być samodzielnym posiłkiem np. na lunch.
- 8 kotletów schabowych bez kości
- 8 plastrów szynki długodojrzewającej
- 8 plastrów żółtego sera
- 100 ml oleju do smażenia
- 2 łyżki masła
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól

- 2 jajka
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- 600 ml śmietany 30%
- 10 dag malin
- 10 dag małych bezików
- Jajka sparzyć wrzątkiem. Białka oddzielić od żółtek. Białka schłodzić, po czym ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty kogel-mogel. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.
- Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Włożyć całe owoce malin oraz grubo pokruszone bezy, wymieszać. Masę przelać do lekko zwilżonej formy keksowej. Zamrozić.
- Po 2–3 godz. deser nadaje się do jedzenia. Podawać pokrojone w plasterki z pokruszonymi bezikami lub sosem z malin utartych z cukrem i sokiem z cytryny.




AZJATYCKIE SPECJAŁY
Sajgonki są tradycyjną potrawą kuchni azjatyckiej. Nie są tak bardzo popularne jak sushi, jednak mimo to stały się kolejnym symbolem tej kuchni w Europie i na Zachodzie. Sajgonki są podobne do naszych naleśników, lecz ich smak jest zupełnie inny. Składają się z zawiniętego w papier ryżowy farszu przyrządzonego przeważnie z mięsa oraz warzyw. Sajgonki można podawać na ciepło bądź na zimno przeważnie z sosem „do maczania”. Na ogół jest to powszechnie znany i ceniony sos rybny bądź sos słodko-kwaśny.
Składniki
(ok. 25 - 30 sztuk)
• 1/2 cebuli
• 1 średnia marchewka starta na tarce o małych oczkach
• 1/2 - 1 łyżeczki startego imbiru
• 1 ząbek czosnku
• 3 łyżki sosu sojowego
• 250 g mielonego mięsa drobiowo- wieprzowego
• 150 g ugotowanego makaronu sojowego lub ryżowego (zważone po ugotowaniu)
• 6 - 8 suszonych grzybów mun
• 1 - 2 jajka (w zależności od wielkości)
Oraz
• 3 opakowania małego papieru ryżowego, około 150 g, 25 - 30 sztuk
• olej roślinny do smażenia
• do podania: sos chili wymieszany z sosem sojowym, sos do sajgonek, sos słodko - pikantny chili
Przygotowanie
• Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić drobniutko posiekaną cebulę, dodać marchewkę, imbir i starty czosnek, smażyć przez minutę. Dodać mięso i mieszając smażyć przez około 2 minuty aż całe będzie obsmażone (zmieni kolor na szary).
• Wlać sos sojowy , mieszając smażyć przez pół minuty. Odstawić z ognia i przełożyć do dużej miski.
• Dodać drobniutko posiekany wcześniej ugotowany i osuszony makaron ryżowy i wcześniej namoczone i posiekane (około 5 minut w gorącej wodzie) grzyby mun. Do ostudzonej masy dodać jajko (jajka) i wymieszać.
• Naleśniki wykładać na namoczonych w ciepłej wodzie bawełnianych ścierkach, układać na desce, nakładać po łyżce nadzienia, zawinąć naleśnik na nadzienie, docisnąć nadzienie, złożyć boki naleśnika do środka, następnie zwinąć dość ciasno nadzienie z naleśnikiem w rulonik (zwijanie jak przy krokietach).
• Smażyć partiami, w woku lub na patelni, na około 3 mm warstwie oleju (sajgonki mają mieć złoty kolor i być zrumienione).
BANANY W CIEŚCIE KOKOSOWYM
Składniki
• 4 banany
• 1 szkl. wiórków kokosowych
• 3 łyżki mąki
• 2 łyżki cukru
• 1 łyżka cynamonu
• 1 jajko
• 1/2 szkl. mleczka kokosowego lub zwykłego
• sklarowane masło do smażenia
Przygotowanie:
wiórki kokosowe wymieszaj z mlekiem . Dodaj mąkę, cukier, cynamon i jajko. Wszytko razem wymieszaj.
Banany obierz ze skórki, odetnij i odrzuć po 1 cm miąższu z obu końców. Następnie poprzekrawaj banany wzdłuż na 4 części. Każdą cząstkę banana obtocz w przygotowanym cieście i smaż ok. 5 min na rozgrzanym maśle. Gotowe owoce polej czekoladą . Banany ułóż na talerzu lub podaj w miseczce.
Banany w cieście kokosowym to pyszny słodki deser, który świetnie nadaje się na kolację lub jako słodka przekąska.
Ciasteczka wielkanocne
Składniki :
• 175 g mąki pszennej
• 25 g cukru pudru
• 100 g masła, schłodzonego
• pół łyżki kwaśnej śmietany 18%
• 1 żółtko
• szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i wyrobić/zmiksować (można też wyrobić ręcznie). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm i wykrawać foremką ciasteczka. Piec10 min.(termoobieg) w temperaturze 180 C .
Ciasto świetnie nadaje się jako spód pod mazurek.
Cytrynowe muffinki
Składniki na 12 sztuk:
• 60 g masła
• 200 g mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• pół łyżeczki sody oczyszczonej
• 150 g drobnego cukru do wypieków
• 1/4 łyżeczki soli
• sok i skórka otarta z 1 cytryny
• około 120 ml mleka
• 1 duże jajko
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztopić, odstawić do przestudzenia. W dużym naczyniu wymieszać mąkę, proszek, sodę, cukier, sól i skórkę z cytryny.
Do naczynia z podziałką wlać sok z naszej cytryny, następnie dopełnić mlekiem do 200 ml. Dodać roztrzepane jajko i rozpuszczone masło, wymieszać.
Połączyć oba naczynia, wymieszać tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, napełnić je ciastem do ich 3/4 wysokości.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut. Wyjąć z piekarnika, lecz pozostawić w formie przez około 5 - 10 minut (będą bardzo miękkie). Wystudzić.
Smacznego :-)
Pieczenie chleba staje się coraz bardziej popularne, a eksperymenty ze składnikami pozwalają odkryć nowe smaki i zmienić nudny bochenek w niepowtarzalny wypiek. Kluczem do udanych prób pieczenia chleba jest znajomość ziół i przypraw, które warto dodać do pieczywa, by wzbogacić jego smak. Tym razem proponujemy państwu wielkanocny chlebek ziołowy. Życzymy smacznej zabawy z ziołami.
Chleb wielkanocny ze świeżymi ziołami
Składniki:
• 400 g mąki pszennej typ 750
• 1 szklanka mleka
• 30g świeżych drożdży
• 1 łyżeczka cukru
• 50g masła
• 1 łyżeczka soli
• zioła : bazylia, tymianek, oregano, natka pietruszki(po łyżeczce)
Przygotowanie:
Do mąki wlewamy wcześniej rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże wymieszane z cukrem. Dodajemy soli roztopione , ostudzone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i lśniące, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Do wyrośniętego ciasta dodajemy umyte, poszatkowane zioła, całość zagniatamy. Ciasto przekładamy do formy natłuszczonej masłem. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy około godzinę w temp. 180-200 C do uzyskania złotego koloru.
- Start
- poprz. 1 2 3
- nast.
- Zakończenie
Strona 1 z 3